Sezonowość to sekret wysokiej jakości oraz świeżości naszych warzyw
Naszymi dostawcami są najlepsi lokalni producenci, z którymi współpracujemy od lat. Poznaj aktualną ofertę i złóż zamówienie!
Zobacz asortymentAktualny asortyment warzyw i owoców
Bakłażan
Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna
Choć poszczególne odmiany różnią się od siebie wielkością, kształtem i barwą, to jednak w naszych warunkach najbardziej popularne są te o ciemnofioletowej skórce i owalnym kształcie. Bakłażan to cenne źródło błonnika oraz witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu.
Boczniak
Boczniaki to bardzo smaczne grzyby, które dodatkowo mogą pochwalić się niezwykłymi wartościami odżywczymi
Przez to pozytywnie wpływają także i na stan zdrowia. Ich spożywanie obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, a co najważniejsze ‒ działa przeciwnowotworowo. Boczniaki są źródłem dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku.
Brokuł
Brokuły to warzywa krzyżowe spokrewnione z kapustą, jarmużem, kalafiorem i brukselką.
Są one znane ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie. Brokuły są bogate w wiele składników odżywczych, w tym błonnik, witaminę C, witaminę K, żelazo i potas. Zawierają też więcej białka niż większość innych warzyw. To zielone warzywo można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu, ale najnowsze badania wykazują, że najwięcej korzyści zdrowotnych zapewnia delikatne gotowanie na parze.
Bułka tarta
Bułka tarta to produkt spożywczy, który przygotowywany jest z mielonego suchego pieczywa
Jest ona używana do panierowania ryb, mięsa, krokietów lub do posypywania blach przed pieczeniem oraz wierzchu zapiekanek, aby wchłonęły olej i stanowiły chrupiącą posypkę. Dodawanie bułki tartej do półgotowych produktów kulinarnych, jak na przykład mięso mielone, zwiększa ich gęstość i spoistość.
Burak
To warzywo korzeniowe, znane również jako burak czerwony, burak stołowy, burak ogrodowy lub po prostu burak
Zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, jest doskonałym źródłem błonnika, folianów (witamina B9), manganu, potasu, żelaza i witaminy C. Buraki i sok z buraków przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawiają przepływ krwi, obniżają ciśnienie krwi i zwiększają wydolność fizyczną. Wiele z tych korzyści wynika z wysokiej zawartości nieorganicznych azotanów. Buraki są smaczne na surowo, ale częściej są gotowane lub kiszone. Można również spożywać ich liście.
Cebula
Choć wszystkie warzywa są ważne dla zdrowia, niektóre ich rodzaje oferują wyjątkowe korzyści
Cebula należy do rodzaju roślin kwitnących Allium, do którego przynależą również czosnek, szalotka, por i szczypiorek. Warzywa te zawierają różne witaminy, minerały i związki roślinne o silnym działaniu, które, jak wykazano, wspomagają zdrowie na wiele sposobów. Właściwości lecznicze cebuli są znane od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej.
Cebula czerwona
Czasami nazywana jest cebulą purpurową i dodaje koloru i smaku wielu potrawom
Cebula czerwona była pierwotnie uprawiana w trzech różnych miejscach: Turda w Rumunii, Tropea we Włoszech i Wethersfield w stanie Connecticut w Stanach Zjednoczonych. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Oprócz tego, że cebula czerwona jest bogata w przeciwutleniacze, zawiera także sporo manganu, witaminę B6, witaminę C, biotynę i miedź.
Cebula dymka
Cebula dymka bardzo dobrze sprawdza się do przyrządzania smacznych dań
Jest bogata w składniki odżywcze ‒ zawiera ważne witaminy i minerały. Jadalna jest zarówno jej zielona część liściasta, jak i biała główka. Jest ona w smaku łagodniejsza od zwykłej cebuli i może być zarówno podawana na surowo, jak i dodawana do potraw gotowanych. Dzięki zawartości witamin C i A wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami. Cebula dymka zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu układ trawienny działa lepiej.
Cukinia
Cukinia to letni kabaczek z rodziny roślin dyniowatych (Cucurbitaceae), do której należą także melony czy ogórki
Cukinia osiąga długość ponad 1 metra, ale zazwyczaj jest zbierana, gdy jest jeszcze niedojrzała - mierzy wówczas około 20 cm. Choć cukinię często uważa się za warzywo, botanicznie jest ona klasyfikowana jako owoc. Występuje w kilku odmianach o barwie od intensywnie żółtej do ciemnozielonej. Cukinia jest cennym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B, a także składników mineralnych, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
Czosnek
Jest to cenne źródło manganu, witamin z grupy B, witaminy C, selenu i błonnika
Czosnek to roślina z rodziny Allium. Jest blisko spokrewniony z cebulą, szalotką i porem. Czosnek rośnie w wielu częściach świata i jest popularnym składnikiem kuchni ze względu na silny zapach i wyśmienity smak. Większość korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania czosnku jest powodowanych przez związki siarki powstające podczas jego krojenia, miażdżenia lub żucia.
Dynia
Dynia pochodzi z Ameryki Północnej i jest szczególnie popularna w okresie Święta Dziękczynienia i Halloween
Choć powszechnie uważana za warzywo, dynia jest naukowo owocem, ponieważ zawiera nasiona. Poza pysznym smakiem dynia jest pożywna i oferuje szereg prozdrowotnych korzyści. Jest cennym źródłem błonnika, witaminy A, B2, C i E, potasu, miedzi, manganu oraz żelaza. Oprócz tego, że dynia zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jest również stosunkowo niskokaloryczna, ponieważ w 94% składa się z wody.
Gruszki
Owoce te są doskonałym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego
Gruszki występują w wielu różnych odmianach. Na całym świecie uprawia się około 100 rodzajów. Gruszki zawierają także przeciwutleniacze flawonoidowe, które pomagają zwalczać stany zapalne i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób. Mogą być spożywane na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Jabłka
Owoce te są cennym źródłem witamin C, E i K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu
Przy ponad 7000 różnych odmianach dostępnych na całym świecie, nie powinien nikogo dziwić fakt, że jabłka są najczęściej spożywanym owocem na świecie. Od słodkich czerwonych odmian, takich jak Red Delicious, Fuji czy Gala, po pikantne zielone, takie jak Granny Smith. Poza kulinarną wszechstronnością oraz licznymi kolorami i smakami do wyboru, jabłka są wyjątkowo zdrowym owocem o wielu korzyściach popartych badaniami.
Kalafior
Kalafior to warzywo krzyżowe, które wygląda jak biała wersja swojego kuzyna, brokułów
Podobnie jak brokuły, ciasno zebrane różyczki kalafiora są połączone grubym rdzeniem, często otoczonym kilkoma jasnymi liśćmi. Jedna porcja kalafiora zawiera 100% dziennej zalecanej ilości witaminy C, 2% wapnia i żelaza, 3% magnezu oraz 6% potasu. Kalafior w dużej mierze składa się z wody, co oznacza, że warzywo to może pomóc w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia. Jest także cennym źródłem błonnika.
Kalarepa
Kalarepa, zwana także rzepą, jest warzywem krzyżowym i pochodzi z tej samej rodziny co brokuły, brukselka, kalafior, gorczyca, kapusta włoska i jarmuż
Może być spożywana na surowo lub po ugotowaniu. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w kalarepie mogą zapewnić ważne korzyści zdrowotne. Na przykład witamina C pomaga organizmowi zwalczać infekcje, zmniejszać stany zapalne, a także poprawiać odporność i obniżać poziom cholesterolu. Kalarepa jest również bogata w kwas foliowy, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży. Z racji niskiego indeksu glikemicznego zalecana jest także dla diabetyków.
Kapusta biała
Kapusta należy do warzyw krzyżowych. Jest dostępna praktycznie przez cały rok, co wpływa na popularność jej spożywania w postaci surowej, duszonej, gotowanej lub kiszonej
Mimo że kapusta biała jest bardzo niskokaloryczna, ma imponujący profil składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminy A, K, C, B6, a także wapń, potas, magnez i kwas foliowy. Kapusta zawiera również niewielkie ilości innych mikroelementów, w tym witaminę A, żelazo i ryboflawinę. Jedzenie kapusty białej może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, poprawić trawienie i zwalczać stany zapalne.
Kapusta czerwona
Czerwona kapusta to bogate w składniki odżywcze warzywo, spokrewnione z kalafiorem i jarmużem
Czasami nazywa się ją fioletową kapustą, ponieważ jej liście mają ciemnopurpurowo-czerwony kolor. Czerwona kapusta może pomóc w utracie wagi, ponieważ jest niskokaloryczna, ma wysoką zawartość wody i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz innych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze.
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona to nic innego jak sfermentowana poszatkowana drobno kapusta biała
Proces fermentacji inicjuje powstawanie korzystnych probiotyków, czyli żywych kultury bakterii, co sprawia, że kiszona kapusta jest niezwykle zdrowa. Jest ona również cennym źródłem błonnika oraz witamin i minerałów. Dobre bakterie oraz probiotyki z kapusty kiszonej pomagają utrzymać zdrową wyściółkę przewodu pokarmowego, a w szczególności jelit. To z kolei powstrzymuje wszelkie niepożądane bakterie i toksyny przed „przenikaniem” do organizmu, wywołując w ten sposób skuteczną odpowiedź immunologiczną.
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska ma kształt podłużny, a jej liście zwijają się ku brzegom. Jest jasnozielona z żółtym odcieniem i ma słodszy smak niż jej okrągli kuzyni
Kapusta ma różne kształty i rozmiary, a kapusta pekińska jest jedną z czterech głównych odmian kapusty (obok białej, czerwonej i włoskiej). Zwykła kapusta rośnie w kształcie zbliżonym do okrągłej kuli, a jej liście zwijają się do środka. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, kapusta pekińska zawiera znacznie więcej witamin i minerałów niż zwykła kapusta. Oprócz dużej ilości witaminy C i K zawiera także kwas foliowy i przeciwutleniacze. Można ją stosować jako naturalny sposób na zmniejszenie stanów zapalnych.
Kapusta włoska
Podobnie jak kapusta czerwona, brokuły i kalarepa, kapusta włoska należy do rodziny krzyżowych
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Dzięki różnym metodom uprawy jest dostępna niemal przez cały rok. Kapusta włoska zawiera duże stężenie witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, a jej niska kaloryczność pomaga uniknąć nadwagi. Jest też źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, miedzi, siarki, potasu, błonnika, rutyny oraz witamin A, E, K, U.
Koper
Koper należy do tej samej rodziny warzyw co seler. Ma intensywny, ziołowy smak i jest często używany jako przyprawa
Oprócz pomagania w rozwoju bardziej wyrafinowanego podniebienia, koperek zapewnia znaczne korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że koperek może być stosowany w leczeniu cukrzycy, a także skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL. Koper jest również pełen flawonoidów, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jest też cennym źródłem witaminy A, C oraz wapnia i żelaza.
Kukurydza
Kukurydza to warzywo bogate w skrobię, które dostępne jest w postaci kolb
Choć ma wiele odmian, to jednak najczęściej uprawiana jest kukurydza biała lub żółta. Jej ziarna w niemal 70% składają się z węglowodanów, przez co ma ona dość słodki smak. Jest również cennym źródłem błonnika, białka i karetonoidów – barwników pozytywnie wpływających na wzrok.
Maliny
Maliny to małe i słodkie owoce. Ich piękny kolor i wyśmienity smak sprawią, że każdy zwykły posiłek będzie wyjątkowy
Co ważne, maliny są też pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Dostarczają potas, niezbędny do pracy serca i co ciekawe – udowodniono, że obniżają ciśnienie krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w malinach mogą pomóc w zapobieganiu udarom i chorobom serca. Zawierają również minerał zwany manganem, który jest niezbędny dla zdrowych kości i skóry. Pomaga on również regulować poziom cukru we krwi.
Marchew
Marchew to popularne warzywo korzeniowe z rodziny Apiaceae, które ma niezwykle wszechstronne zastosowanie
Można delektować się nią na surowo w sałatkach lub w roli przekąsek, w wersji ugotowanej sprawdza się jako dodatek do zup, a także słodkich wypieków. Marchew jest ważnym źródłem karotenów w diecie i stanowi cenny wkład w nasze zapotrzebowanie na witaminę A. Spożywanie marchwi pozytywnie wpływa na wzrok, układ odpornościowy i oddechowy, a także na procesy starzenia. Marchew to także cenne źródło błonnika, ochronnych związków roślinnych, w tym karotenoidów oraz witaminy C, które przyczyniają się do ochrony serca.
Natka pietruszki
Pietruszka to szeroko uprawiane zioło kwitnące, należące do rodziny Apiaceae
Znajduje zastosowanie w kuchni amerykańskiej, europejskiej i bliskowschodniej. Pietruszka zawiera wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą zapewnić ważne korzyści zdrowotne. Jest szczególnie bogatym źródłem witaminy K. Jedna łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki zapewnia ponad 70% zalecanego dziennego spożycia. Pietruszka zawiera również dużą ilość witaminy A i przeciwutleniaczy znanych jako flawonoidy. Stosowana w profilaktyce raka, zbawiennie działa na nerki i pomaga chronić wzrok, ponieważ zawiera witaminę A.
Ogórki
Choć powszechnie uważany jest za warzywo, ogórek w rzeczywistości jest owocem
Ogórki bogate są w cenne składniki odżywcze, a także pewne związki roślinne i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w leczeniu, a także zapobieganiu niektórych schorzeń. Ponadto ogórki są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość wody i rozpuszczalnego błonnika, co czyni je idealnymi do promowania nawodnienia i wspomagania odchudzania. Spożywając ogórki, dostarczamy naszemu organizmowi białka, błonnika, witaminy C i K, magnezu, potasu oraz manganu.
Ogórki kiszone
Popularność ogórków kiszonych nie wynika jedynie z faktu, że stanowią one smaczny dodatek do sałatek, kanapek czy burgerów
Ogórki kiszone zawierają również mnóstwo witamin (A, C, E, K) i minerałów (potas, wapń, fosfor, magnez, sód). Są też naturalnym probiotykiem, gdyż podczas procesu fermentacji zawarte w komórkach roślinnych cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy. Spożywanie ogórków kiszonych wspomaga trawienie, zwalcza choroby i działa zbawiennie na florę bakteryjną jelit.
Papryka
Papryki mają wiele do zaoferowania. Są niskokaloryczne i pełne cennych składników odżywczych
Wszystkie odmiany są doskonałym źródłem witamin A i C, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Dodatkowo doskonale poprawiają smak jedzenia, czyniąc je bardziej wyrafinowanym. Z kolei papryka ostra rozgrzewa, poprawia krążenie krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu. Na bazie papryk przygotować można różnego rodzaju potrawy, ponieważ nadają się one do spożycia na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Pasternak
Pasternak to pyszny rodzaj warzyw korzeniowych, uprawiany i cieszący się popularnością na całym świecie od tysięcy lat
Pasternak, blisko spokrewniony z innymi warzywami, takimi jak marchew i pietruszka, ma długie, kremowe korzenie bulwiaste o słodkim, lekko orzechowym smaku. Oprócz tego, że nadaje potrawom niepowtarzalny smak, pasternak jest niezwykle pożywny i oferuje wiele korzyści prozdrowotnych, ponieważ jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych – w tym błonnika, witamin C, K, B6, E i minerałów (magnezu, kwasu foliowego, tiaminy, fosforu, cynku).
Pieczarki
Stanowią one smaczny dodatek do różnego rodzaju potraw i nadają im niepowtarzalnego aromatu
Choć na świecie istnieje ponad 2000 jadalnych rodzajów grzybów, to jednak najczęściej spożywa się pieczarki. Co ważne, pieczarki bogate są w wartościowe białko i błonnik. Ich spożywanie dostarcza organizmowi także potasu, selenu, miedzi i jodu oraz witamin A, E i B oraz D. Cechuje je także niskokaloryczność, przez co często pieczarki są składnikiem potraw u osób chcących zredukować masę ciała.
Pomidory
Pomidor to owoc z rodziny psiankowatych pochodzący z Ameryki Południowej
Pomimo tego, że jest owocem botanicznym, zwykle jest spożywany i przygotowywany jak warzywo. Pomidory są głównym źródłem antyoksydacyjnego likopenu w diecie, który jest powiązany z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka. Są również doskonałym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.
Pory
Pory należą do tej samej rodziny co cebula, szalotka, szczypiorek i czosnek
Są bogate w składniki odżywcze, co oznacza, że są niskokaloryczne, a także bogate w witaminy A, K, C i B6 i minerały. Jedna 100-gramowa porcja gotowanego pora ma tylko 31 kalorii. Pory są również dobrym źródłem manganu, który może pomóc w zmniejszeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i wspierać zdrowie tarczycy. Co więcej, dostarczają niewielkie ilości miedzi, żelaza i kwasu foliowego. Smakują dobrze o każdej porze roku zarówno w wersji na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Porzeczka
Czarna porzeczka jest pełna przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów
Antocyjany nadają porzeczkom charakterystyczny ciemny kolor i zwalczają wolne rodniki w organizmie, redukując stres oksydacyjny i uszkodzenia komórek. Czarna porzeczka ma jedną z najwyższych wartości przeciwutleniających wśród owoców, dzięki czemu jest skuteczna w leczeniu i zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym. Z kolei porzeczki czerwone działają moczopędnie. Bez problemu można je spożywać w przypadku nadciśnienia. Są również bardzo skuteczne w walce z biegunką. Porzeczki czarne i czerwone polecane są w profilaktyce i leczeniu grypy oraz innych chorób kataralnych. Ich kwasy stymulują pracę jelit i wydzielanie gruczołów trawiennych.
Sałata lodowa
Sałata lodowa to chrupiące, jasnozielone warzywo, które często dodawane jest do sałatek czy w roli dodatków do burgerów i innych dań typu fast-food
Ma neutralny smak, dzięki czemu jest ulubieńcem dzieci, które nie przepadają za innymi rodzajami sałat. Choć sałata lodowa nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak wiele innych warzyw, to jednak zapewnia pewne korzyści. Dostarcza znaczne ilości witamin A i K. Chociaż ma niską zawartość błonnika, to jednak pochwalić się może wysoką zawartością wody, dzięki czemu jest orzeźwiającym wyborem podczas upałów. Dostarcza również wapń, potas, witaminę C i kwas foliowy.
Sałata
Sałata to popularne warzywo liściaste z rodziny astrowatych
Ma barwę od żółtego do ciemnozielonego, choć może również przybierać czerwonawe odcienie. Chociaż rośnie na całym świecie, Chiny wytwarzają największą jej ilość — ponad 66% globalnej podaży. Sałata jest nie tylko głównym składnikiem sałatek, ale także często jest dodawana do różnych potraw, takich jak wrapy, zupy i kanapki. Zawiera kwas foliowy, błonnik, żelazo, mangan, potas oraz witaminy A, C i K.
Śliwki
Śliwki należą do tej samej rodziny co brzoskwinie, nektarynki i morele
Jednak są one znacznie bardziej zróżnicowane niż ich kuzyni. Śliwki mogą być duże lub małe, z czerwoną, fioletową, zieloną, żółtą lub pomarańczową skórką i różowym, żółtym lub pomarańczowym miąższem. Śliwki są imponująco bogate w składniki odżywcze, a przy tym stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają ponad 15 różnych witamin (A, C, K) i minerałów (potas, miedź, mangan), oprócz błonnika i przeciwutleniaczy.
Truskawka
Truskawki są krzyżówką dwóch gatunków poziomek pochodzących z Ameryki Północnej i Chile
Mają jaskrawoczerwony kolor, są soczyste i słodkie. Stanowią też doskonałe źródło witaminy C i manganu. Zawierają przyzwoite ilości kwasu foliowego (witaminy B9) i potasu. Truskawki są bardzo bogate w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i kontrolę poziomu cukru we krwi. Zwykle spożywane są na surowo, choć rewelacyjnie sprawdzają się również w dżemach, galaretkach i deserach.
Ziemniaki
Ziemniaki to podziemne bulwy, które rosną na korzeniach rośliny Solanum tuberosum
Należą do rodziny psiankowatych i są spokrewnione z pomidorami i tytoniem. Pochodzące z Ameryki Południowej ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku i obecnie są uprawiane w niezliczonych wręcz odmianach na całym świecie. Zazwyczaj je się je gotowane, pieczone lub smażone. Ziemniaki są często podawane jako dodatek lub przekąska. Popularne produkty spożywcze przyrządzone na bazie ziemniaków to frytki, puree, chipsy ziemniaczane i mąka ziemniaczana. Gotowane ziemniaki ze skórką są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak potas i witamina C. Z kolei świeże ziemniaki są bogate w wodę i składają się głównie z węglowodanów. Zawierają również umiarkowane ilości białka oraz błonnika.